Studia PodyplomoweEuropejska Uczelnia Społeczno - Techniczna w Radomiu

 

Żywienie racjonalne

Cel studiów:

Zapoznanie słuchaczy z informacjami co to znaczy regularne dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach. Do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania nasz organizm potrzebuje bowiem pokarmów, które są źródłem energii, białek, tłuszczów, cukrów i witamin. Tłuszcze to materiał zapasowy, białko – to składnik budulcowy komórek ciała, sole mineralne i witaminy odgrywają rolę jako regulatory procesów życiowych.Opracowany program kształcenia zakłada zdobycie przez studentów określonej wiedzy z polityki zdrowotnej, ochrony środowiska, nadzoru epidemiologicznego, promocji zdrowia i profilaktyki oraz organizacji i zarządzania. Studia powinny dostarczyć wiedzę i umiejętności poruszania się w działaniach zdrowia publicznego.

Adresaci studiów podyplomowych:

  • Absolwentów szkół wyższych po kierunkach związanych z żywnością i żywieniem
  • Pracowników organów urzędowej kontroli żywności, głównie Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej
  • Pracowników gastronomii i żywienia zbiorowego
  • Pracowników przemysłu spożywczego
  • Propagatorów oświaty zdrowotnej

Czas trwania:

  • 2 semestry, 220 h
  • Zjazdy: co 2 tygodnie (sob./niedz.) możliwość realizacji zajęć on-line

Przykładowe przedmioty:

  • Podstawy dietetyki ogólnej
  • Edukacja żywieniowa w praktyce
  • Dietoterapia i dietoprofilaktyka w chorobach cywilizacyjnych
  • Coaching zdrowia
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Technologia żywności i podstawy ekologii
  • Diety roślinne i alternatywne
  • Podstawy dietetyki sportowej
  • Dietoterapia pediatryczna i geriatryczna
  • Dietoterapia w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • Żywienie kobiet ciężarnych i w okresie laktacji

Opłaty:

  • 1100 zł/semestr

Informacje:

  • telefon: (48) 344 00 55
  • e-mail: dziekanat@eust.pl