Jakość i bezpieczeństwo żywności i żywienia
Cel studiów:
Celem kierunku Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności jest pozyskanie wiedzy z zakresu zarządzania jakością oraz bezpieczeństwem żywności; przekazanie wiadomości dotyczących projektowania, wdrażania oraz doskonalenia systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności w kontekście aktualnej wiedzy menadżerskiej i technicznej.
Adresaci:
Studia są skierowane jest do:
- Absolwentów szkół wyższych po kierunkach związanych z żywnością i żywieniem
- Pracowników organów urzędowej kontroli żywności, głównie Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej
- Pracowników gastronomii i żywienia zbiorowego
- Pracowników przemysłu spożywczego
- Propagatorów oświaty zdrowotnej
Czas trwania:
- 2 semestry, 220 h
- Zjazdy: co 2 tygodnie (sob./niedz.) możliwość realizacji zajęć on-line
Przykładowe przedmioty:
- Prawo żywnościowe Polski i Unii Europejskiej oraz jego interpretacja i zastosowanie w praktyce
- Jakość zdrowotna żywności, suplementów diety, substancji dodatkowych do żywności
- Zanieczyszczenia i zagrożenia występujące w żywności
- Odpowiedzialność producenta za zapewnienie bezpieczeństwa żywności
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, ze szczególnym uwzględnieniem zasad GHP/GMP, systemu HACCP oraz normy ISO 22000
- Prowadzenie nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności
- Rola i zadania organów urzędowej kontroli żywności
- Żywność GMO – żywność genetycznie modyfikowana
- Znakowanie żywności i jej identyfikowalność.
Opłaty:
- 1100 zł/semestr
Informacje:
- telefon: (48) 344 00 55
- e-mail: dziekanat@eust.pl